Кухнята

(17 Април 2007 )

Лападена супа

Материали:

  • малка (двулитрова) тенджерка, пълна с пресен, нарязан на ситно лапад
  • картоф
  • морков
  • глава лук
  • кубче гъбен бульон
  • чаша прясно мляко
  • щипка-две розмарин
  • лъжица „десет зеленчука“ на Maggi или нещо подобно
  • лют червен пипер (ситно смлян)
  • чаена лъжичка царевично нишесте
  • чаша кисело мляко
  • яйце
  • вода 🙂

Какво да правим с това:

Нарязвате на ситно картофа, моркова и лука и ги слагате при лапада заедно с натрошения гъбен бульон. Заливате с вода и слагате на котлона. Когато всичко това заври, намалявате огъня и оставяте да покъкри двадесетина минути.

След това добавяте прясното мляко, розмарина, десетте зеленчука и лютия червен пипер и разбърквате добре. Когато кипне млякото, добавяте и разтвореното в малко вода царевично нишесте и оставяте супата да поври още две-три минути.

Междувременно сте забъркали застройка от разбитото яйце и киселото мляко. Сипвате един черпак от супата в застройката и разбърквате добре. Изсипвате застройката в супата, разбърквате пак и сваляте от огъня.

Оставяте да изстине и се наслаждавате.

(22 май 2007)

Паста с тиквички и бекон

За соса:

  • три тиквички (около 500 гр.)
  • 300 гарама бекон (варено-пушен)
  • един морков
  • една глава лук
  • 6-7 стръка пресен чесън
  • 500 милилитра растирелна сметана
  • соев сос (тъмен)
  • зехтин
  • два гъбени бульона (наскоро открих едни италиански, от манатарки – Porcini – доста добри са)
  • бял пипер
  • черен пипер
  • кориандър
  • джинджифил
  • индийско орехче
  • пресен магданоз

Лукът, бялата част от стръковете чесън и морковът се нарязват на ситно и леко се запържват в добре загрятия зехтин. Добавяте бекона, нарязан на дребни кубчета. Когато беконът се запържи до златисто (не-повече от 4-5 минути, но трябва да рзбърквате честичко, за да не загори), се добавят нарязаните също на дребни кубчета тиквички, стритите на прах бульони, соев сос, вода – около една чаена чаша, кориандър, джинджифил и индийско орехче на вкус. Намаявате огъня и оставяте всичко да се задуши за десетина минути, като периодично разбърквате. След това прибавяте растителната сметана и, ако е необходимо, още малко вода. Когато сметаната кипне, слагате и нарязаните на ситно пера пресен чесън. След още 2-3 минути сваляте от огъня и поръсвате с магданоз и прясно смлян черен пипер.

Пастата:

Най-подходящи за случая, според мен, са телятели или фарфале.

Препоръчително е да оставите соса да изстине, за да се сгъсти добре, а пастата да сварите след това и да я залеете, докато е още гореща.

Поръсвате с пармезан.

Върви отлично както с червено, така и с бяло вино 🙂

Advertisements

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: